Carta de los miembros de la Banda de la Unidad Montada de la Guardia Urbana de Barcelona

La Banda de la Unidad Montada de la GUB quiere dejar las cosas claras ante la actitud del Gobierno Munipal acerca de su eliminación.

0
385

 

EL FUTUR DE LA BANDA DE MUSICA DE LA UNITAT MUNTADA

L’objectiu del present comunicat no és més que plasmar per escrit el conjunt de les veus dels companys de la unitat. Companys que hem rebut la mateixa formació policial que la resta. Companys que realitzem les mateixes tasques diàries policials de servei al ciutadà. Companys que sentim últimament, arrel de les decisions preses envers les nostres funcions, que ens han sigut vetades tasques que ens han dotat del prestigi i el reconeixement històric i internacional que la unitat muntada s’ha guanyat a pols amb la seva dedicació al llarg de la seva història. 

Al 1856, tant sols 13 anys després de la creació del cos de la Guàrdia Urbana de Barcelona, es va crear la Unitat Muntada d’aquest cos policial, amb l’objectiu de vetllar per la seguretat de la ciutat. A l’agost del present 2016 la unitat  vam celebrar 160 anys de servei ininterromputs, sent una  de les unitats muntades més antigues i més reconegudes a nivell internacional. Som considerats un símbol de representació de la ciutat de Barcelona, participant en diferents esdeveniments i actes tradicionals,  culturals i populars.

Una part dels agents que integrem la unitat, concretament 16 membres del total dels 40 agents que formen la plantilla, som  també components de la Banda Musical de la Guàrdia Urbana, que va néixer al 1954 com una banda  de clarins i baixos i que va anar evolucionant fins a convertir-se en una banda amb diversos instruments de vent-metall i percussió. Aquests agents tenim les mateixes obligacions laborals i funcions que la resta dels agents de la unitat envers el servei a la via pública; el fet de pertànyer a la banda de música no ens dota de cap altre privilegi ni retribució econòmica pel fet de tocar un instrument. Per tant, no suposem una despesa extra a l’Administració, més enllà del nostre salari mensual com a policies.

Hi ha certs aspectes de la nostra feina que s’han vist mal interpretats arran dels articles publicats en diferents mitjans de comunicació i premsa, que han donat una visió errònia a la ciutadania de la nostra realitat, i és per això que necessitem aclarir i expressar la nostra situació. Per exemple, els assajos setmanals de la banda de música només constaven d’1 hora de duració dos dies setmanals, i sempre a última hora del servei, sense pertorbar les tasques de patrullatge a via pública durant la resta de l’horari. Per tant, els mateixos agents que integren la banda de música realitzen les tasques de patrullatge , entrenament diari i formació, per al correcte desenvolupament de les nostres obligacions professionals com a servidors públics. És important remarcar que mai es realitzaven assajos en període estival ni en períodes vacacionals. Els serveis especials de la ciutat també tenien prioritat, per la qual cosa també s’anul·laven els assajos donant preferència a les necessitats del servei.

La banda de la unitat muntada ha patit recentment una estrebada a la seva trajectòria, fent ressò a la seva tradició històrica i popular, repercutint en associacions i centres especials com Llars Mundet, on actuàvem per als discapacitats i els ancians del geriàtric. O a l’ASPACE, centre especial per a discapacitats físics i psíquics; al COTOLENGO, centre de discapacitats; o a l’associació AVISMON, on col·laborem tocant per a nens de diferents escoles que canten nadales.

Aquest fet ha desenllaçat en que els membres de la banda hem decidit unànime i voluntàriament,  col·laborar en aquestes gales benèfiques, pel compromís moral i solidari que ens suposa, i pel vincle afectiu que hem establert al llarg de tots aquests anys amb aquestes entitats. És per això que vam sol·licitar el permís adient als nostres caps per a poder realitzar aquests serveis concrets aquest any, assajant fora d’horari laboral i en el nostre temps lliure, restant-lo del temps particular de cadascú, que normalment el dediquem a la nostra família. Però cal fer constar que ho fem per decisió pròpia i només per aquests centres per aquest any 2016, degut a  la proximitat de la decisió presa per Alcaldía amb les dates nadalenques.

Cal remarcar també que ens darrers quatre anys tant sols hem realitzat dues sortides fora de Barcelona. La resta de serveis de la banda de música han sigut a la ciutat comtal.

Som considerats un símbol de representació de la ciutat de Barcelona de forma nacional i internacional, participant en diversos esdeveniments, alguns d’ells amb gran afluència de públic, que donen a conèixer al ciutadà la nostra labor. Alguns d’aquests són la Fira Animalada, Saló de la Infància, Saló de l’Automòbil, Mobile World Congress, Tres Tombs, Sant Medir, Cavalcada dels Reis Mags, la Mercè, etc. Una de les representacions més emblemàtiques de la Unitat Muntada de Barcelona va ser la seva participació en l’obertura y clausura dels  Jocs Olímpics de Barcelona 1992, mitjançant l’exhibició del carrusel davant de mil.lers d’expectadors de tot el món.

     

Amb tot això volem expressar que els membres que integrem aquesta unitat especialitzada ho fem per vocació i actitud de servei, orgullosos de formar part d’un cos que representa els nostres ideals i una unitat que ens aporta l’orgull de l’uniforme amb que representem la ciutat.

 Som Una de les unitats  de la Guàrdia Urbana de Barcelona amb la MÉS  llarga història al servei de la ciutat,  i amb diverses condecoracions i reconeixements  per part d’Ajuntaments, entitats i associacions nacionals i internacionals.

Som considerats com un símbol de proximitat al ciutadà, reconeguts socialment com “la cara amable” de la Guàrdia Urbana, i els nostres serveis de la banda de música en dates molt concretes a l’any no suposaven cap alteració del servei a la via pública ni cap incompliment de les nostres responsabilitats professionals tals com el compliment d’ordenances municipals, vigilància i regulació del trànsit, vigilància de parcs i zones forestals, seguretat ciutadana, fent  presència a les zones turístiques i amb gran afluencia de ciutadans; alhora que asumim funcions de protocol i representació. En definitiva, funcions d’atenció al ciutadà i servei públic. Amb l’única diferència que realitzem aquestes tasques a cavall, un animal que predomina pel seu aspecte noble i que atrau l’atenció sobretot dels més petits, aspecte que enforteix el vincle de la ciutadania amb el cos policial que la representa.

 Per això tenim l’esperança de que es reconsideri la decisió presa envers el futur de la banda de música de  la  Unitat Muntada per a poder continuar realitzant les dues hores d’assaig setmanal i asistir a les gales específiques de la ciutat

 

La Banda de la Unitat Muntada

de la Guàrdia Urbana de Barcelona

 

Barcelona, 16 de Desembre de 2016

 

Nou curs